3/23/2006

Kokain (C17H21NO4)




Kokain je naravna snov, ki jo pridobivajo iz listov koke. Farmakološko je kokain učinkovit anestetik ter močan stimulant. Uporablja se v različnih oblikah: pasta iz koke, kokain v prahu in kokainska baza (freebase in crack kokain). Končna oblika kokaina narekuje način uporabe ter intenzivnost in trajanje fizičnih in psihičnih učinkov.

Uporaba: Kokain v prahu se lahko injicira, snifa ali zaužije, medtem ko se crack kokain le kadi.

Crack kokain: Je druga oblika kokainske baze, ki se pridobiva iz kokaina v prahu. Kokain v prahu se zmeša z sodo bikarbono in vodo ter zavre. Iz nje izstopi trdna substanca, ki se posuši in razlomi v manjše kose. Iz grama čistega kokaina se pridobi 0.98 g crack kokaina.

Učinki: Deluje kot anestetik, saj prekine prevajanje živčnih impulzov, Še posebno tistih v sluznicah oči, nosa in grla. Uživanje kokaina v malih količinah deluje stimulativno, povzroča občutja evforije in dobrega počutja, dviguje samozavest, zmanjšuje apetit in utrujenost ter povečuje pozornost.

Posledice: Ker je kokain dražilo, prihaja ob snifanju do krčenja žil, kar povzroča kronično smrkanje in v težkih primerih razjede v nosnem tkivu. Uživanje kokaina hitro postane navada in lahko povzroča psihično odvisnost.

Uživanje crack kokaina povzroča veliko bolj intenzivno doživljanje evforije in je zelo zasvojljiv. Redna uporaba lahko zaradi občutkov pretirane samozavesti privede do motenj osebnosti, toksične psihoze, ki vključuje paranoične iluzije in čutne halucinacije. Ob uživanju večjih količin ali ob stalni uporabi lahko pride do depresije, strahu, razdražljivosti, problemov s spanjem, kronične utrujenosti, zmedenosti, paranoje in krčev, ki lahko privedejo do smrti.

Vir:

http://www.mninter.net/
http://www.britannica.com/

3 komentarji:

Armandoxxx pravi ...

če se riše se riše na ogledalu .. da se lahko notri pogledaš in si s prijateljem izmenjaš kako pametno besedo :D

Anonimni pravi ...

Sem ponavadi risal na kakšni manj ugodni podlagi, pač razmeram primerno. Je pa ogledalo najbolj fajn. Pa še frizuro si lahko popraviš, hehe.

Wacky pravi ...

a line of life

make your life eternal joy, that’s cool
make sure
that your line is full
make a beauty
out of line
and all your feelings will be fine.

enjoy your sniff!
--------------------
ali po domače:

riga je lhko;
dolga al kratka,
kosmata al gladka,
jedrnata a sladka.

alora, mia riga je mstna!